Sök
Stäng denna sökruta.

Hjärtstartare

Vid ett plötsligt hjärtstopp är tiden och närhet till en hjärtstartare livsavgörande. Överlevnadsgraden för plötsligt hjärtstopp utanför sjukhuset är minst sagt dyster, där strax över en av tio överlever. Från det att ett 112-samtal inkommer varierar ambulansens ankomsttid mellan 9-36 minuter. Då kan det vara för sent och därför blir hjärtstartare allt vanligare.

Vad kostar en Hjärtstartare?

Vi är återförsäljare av hjärtstartare från varumärkena Zoll, Philips, Cardiac Science, Heartsine, Stryker/Physio Control och Nihon Kohden. Du kan enkelt köpa hjärtstartare genom att klicka på produkterna nedan.

Vid köp av hjärtstartare från oss på LifeHelp ingår alltid 1-års trygghetsförsäkring utan kostnad! Läs mer om vår hjärtstartarförsäkring här.

Endast 11 % överlever vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhuset. Om livräddning med hjärt-lungräddning (HLR) och hjärtstartare påbörjas inom 3 minuter efter hjärtstoppet, ökar chansen att överleva till 75 %.

5 goda skäl att investera i en hjärtstartare

 1. Ni är förberedda när det värsta händer. Varje år drabbas 10 000 svenskar på grund av plötsligt hjärtstopp.
 2. Ni bidrar till att rädda liv och förmedlar omtanke, medmänsklighet och ansvarsfullhet till er omgivning.
 3. Hjärtstartaren beslutar själv om strömstöt ska ges eller inte.
 4. Vi erbjuder utbildning av certifierade instruktörer så att ni känner er självsäkra i en nödsituation och trygga med er maskin.
 5. Vi har över 150 nöjda kunder.

Hur fungerar en hjärtstartare?

Det alla moderna AED hjärtstartare har gemensamt är att de är enkla att använda.

AED står för automated external defibrillator, eller på svenska: automatiserad extern defibrillator. En AED har förmågan att avläsa hjärtrytmen EKG (elektrokardiografi) och utifrån den informationen besluta om en strömstöt behöver ges eller inte. Moderna hjärtstartare är även självinstruerande på så vis att de lugnt och sansat guidar dig i igenom återupplivningen – steg för steg – med hjälp av bild- och röstinstruktioner.

I och med att maskinerna är externa innebär det också att de är små och bärbara. Knapparna på maskinerna är enkla att hitta och självhäftande elektroderna har tydliga instruktioner om hur de ska fästas på den drabbades bröstkorg.

Viktiga skillnader mellan olika hjärtstartare:

 • Halv- eller helautomatisk hjärtstartare. Med en halvautomatisk defibrillator behöver du själv trycka på knappen som ger strömstöten. En helautomatisk ger själv strömstöten och varnar tydligt innan så att ingen vidrör patienten i samband med elchocken.
 • Tillgång eller avsaknad av visuellt stöd i form av display.
 • HLR stöd, för att hjälpa dig igenom en lyckad hjärt- och lungräddning (HLR). Detta stöd kan finnas i form av: talinstruktioner, metronom som hjälper dig att hålla takten vid bröstkompressioner, via en display, eller en kombination av dessa.

Nyfiken på mer information?

Fyll i formuläret här nedan så hör vi av oss till er med mer information.

hlr

HLR hjärtstartare har inbyggt stöd för HLR

När elektroderna från hjärtstartaren har fästs på bröstkorgen börjar maskinen avläsa patientens EKG. Hälften av gångerna en hjärtstartare används i en nödsituation, konstaterar defibrillatorn att det inte skulle hjälpa patienten att ge en elstöt. Det är vid dessa tillfällen det är extra viktigt med hjärtlungräddning.

En hjärtstare som även hjälper till med HLR kommer därför till användning dubbelt så ofta som en maskin utan HLR stöd, eftersom den alltid kan bistå när ett hjärtstopp sker.

Hjärtstartarna Zoll AED 3 och Zoll AED Plus ger HLR-feedback i realtid. Maskinerna säger åt dig när du ska börja med HLR och mäter och anpassar sina instruktioner kontinuerligt efter dina utförda bröstkompressioner. På så vis hjälper apparaten dig att utföra bröstkompressioner med rätt tryck och hastighet.

En hjärtstartare som även hjälper till med HLR kommer till användning dubbelt så ofta som en maskin utan HLR-stöd, eftersom den alltid kan bistå när ett hjärtstopp sker.

En hjärtstartare är så pass enkel och säker att använda att till och med barn kan använda dem. Om du inte tror oss, se själv i klippet här nedan.

Man behöver inte vara utbildad för att använda en AED men HLR-rådet rekommenderar att alla går en kurs och att kunskapen hålls aktualiserad genom regelbundna repetitioner.

Hur du använder en hjärtstartare i tre enkla steg:

 1. Hämta hjärtstartaren
 2. Starta hjärtstartaren
 3. Följ hjärtstartarens instruktioner

Hjärtstartare från LifeHelp är enkla att äga och driftskostnaderna är låga. Batterier till Zoll klarar exempelvis 5 års standby-tid och Philips HS1 har i stället en standby-tid på 4 år.

Zoll AED 3 utför även självtest och kan skicka en rapport till din e-post om den upptäcker något som påverkar maskinens beredskap.

Våra utbildningar med hjärtstartare baseras på aktuell forskning och erfarenhet, så att den viktiga kunskap vi lär ut sätter sig ordentligt hos deltagarna.

För att uppnå goda inlärningsresultat och högkvalitativ AED-användning och hjärtlungräddning, är det väsentligt att kursdeltagare får en formativ bedömning med korrigerande feedback och tid för reflektion.

Detta framgår av en doktorsavhandling från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som publicerades 2021 och undersöker hur lekmän på arbetsplatser bäst lär sig HLR och att använda en hjärtstartare.

Undersökningen består av fyra olika studier, där de tre första granskar hur väl bibehållna de teoretiska kunskaperna och praktiska färdigheterna – i HLR med AED – är sex månader efter genomförd utbildning.

En av slutsatserna i avhandlingen är att instruktörsledd utbildning ger bättre bibehållen kunskap än när deltagare lär sig själva utan handledare. Det bästa resultatet uppnås när deltagare får en blandad utbildning, med teori, praktiskt utförande, tid för reflektion och återkoppling av en handledare. Inkluderande av övningsdockor eller annan mekanisk återkoppling har även det visat sig leda till bättre inlärningsförmåga.

Av forskningsrapporten framgår även att deltagarnas praktiska färdigheter när det kommer till hjärtstartare, avtar mellan 7-12 månader efter genomförd utbildning. Därför är rekommendationen att någon form av repetition utförs varje år för att kunskaperna ska hållas fräscha.

LifeHelp har genomfört utbildningar åt företag med allt mellan 4-200 personer och vi är medlem i Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige (BFHS). Våra instruktörer är certifierade, engagerade och mycket omtycka av tidigare kunder.

Våra utbildningar eller kurser sker hos er i era lokaler, vilket även gör det kostnadseffektivt för er att bli en hjärtsäker zon. Här kan du läsa mer om kriterierna för hjärtsäker zon.

Kontakta oss när ni vill bli en hjärtsäker zon.

För att en hjärtstartare enkelt ska komma till användning är det viktigt att alla på arbetsplatsen vet var den befinner sig och att den är enkel att komma åt.

När det kommer till uppmärkning finns det en standardiserad skylt till hjärtstartare. I samband med utbildning hjälper vi er gärna med placering av hjärtstartare, så att den hamnar på en lämplig plats i er verksamhet.

På Sveriges Hjärtstartarregister hittar du mer information om uppmärkning av hjärtstartare.

När ni har investerat i en hjärtstartare är det viktigt att ni går in och registrerar hjärtstartaren i hjärtstartarregistret. Via hjärtstartarregistret kan man nämligen enkelt hitta den närmsta hjärtstartaren vid nödsituationer. När olyckan är framme kan vem som helst snabbt och enkelt gå in på hemsidan, uppge sin befintliga adress och sedan hitta den närmsta hjärtstartaren.

Genom att medverka i registret på hjärtstartarregistret kan er hjärtstartare komma till undsättning för andra i nöd!

Det är kombinationen av tidig HLR och tidig användning av hjärtstartare som räddar liv. Att det finns hjärtstartare och att vi kan- och vågar agera snabbt är högst avgörande.

Vi lämnar offert för paket med hjärtstartare och levererar i hela Sverige. Vi har representanter i Skåne, Halland, Blekinge, Småland, Göteborg, Västra Götaland, Stockholm och norrut.

Låt LifeHelp hjälpa er att hjälpa.

Vi använder Cookies...

För att förbättra upplevelsen av den här sidan använder vi Cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta.